Bakken zonder oven – lekkere chocoladetaart met zoute karamel uit De Wereld van de Happy Pear

Ben je ook zo’n fan van de combinatie van chocolade en zoute karamel? Dan is dit recept een echte aanrader! De zoute karamel wordt gemaakt van dadels, amandelpasta en kokosolie. En wat ook handig is: hij hoeft niet eens in de oven. Je hebt er alleen een keukenmachine voor nodig.

Het recept komt uit het kookboek De wereld van de happy pear, hierin vind je meer dan honderd verrassende en makkelijke plantaardige recepten. Daarnaast staat het boek ook vol tips voor een gezonde leefstijl, geeft het advies over hoe je kinderen meer groenten en fruit kunt laten eten en laat het duidelijk zien hoe je lekker plantaardig kookt,

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 150 gram walnoten
  • 150 gram amandelen
  • 100 gram ontpitte dadels
  • 1 1/2 eetlepel vanille-extract
  • 2 eetlepels kokosolie

Voor de karamellaag:

  • 300 gram ontpitte dadels
  • 150 gram amandelpasta/cashewpasta/pindakaas
  • 10–12 eetlepels water
  • 10 eetlepels kokosolie
  • grote snuf zout

Voor de chocoladelaag:

  • 300 g pure chocolade van goede kwaliteit (meer dan 50% cacao)

Hoe maak je het:

  • Bekleed een springvorm met antiaanbaklaag van 24 cm met bakpapier. Doe voor de bodem de noten in een keukenmachine en maal ze totdat ze zo fijn zijn als meel. Voeg de dadels, het vanille-extract en de kokosolie toe en schakel de ma­chi­ne weer in tot het mengsel op broodkruim lijkt. Druk het stevig en gelijkmatig uit over de bodem van de spring­vorm.
  • Voor de zoute karamellaag stop je de ingrediënten in dezelfde keukenmachine (die redelijk schoon moet zijn) en maal je alles tot het helemaal glad en karamelachtig is. Dit kan 5 tot 10 minuten duren. Blijft het mengsel klonterig en mengt het niet goed? Voeg dan wat extra water toe. Strijk vervolgens een mooi gelijkmatige laag uit over de bodem in de vorm en probeer die zo glad mogelijk te maken. Dat is handiger voor de chocoladelaag die er nog straks nog bovenop komt.
  • Smelt de chocolade zachtjes in een hittebestendige kom boven een pan zacht kokend water. Let erop dat de kom het water niet raakt. Neem de kom van het vuur en schenk de gesmolten chocolade over de karamellaag. Strijk de chocolade mooi glad.
  • Zet de taart in de koelkast en geef de chocolade de tijd om op te stijven.
  • Haal de chocoladetaart uit de koelkast en het smullen kan beginnen! Tip: snijd de taart aan met een warm mes om de kans dat de chocolade barst te verkleinen.

Over het boek:

In De wereld van de happy pear vind je meer dan honderd verrassende en makkelijke plantaardige recepten. Daarnaast staat het boek ook vol tips voor een gezonde leefstijl, geeft het advies over hoe je kinderen meer groenten en fruit kunt laten eten en laat het duidelijk zien hoe je lekker plantaardig kookt, of het nu gaat om een burger met gegrilde halloumi en zoete chilisaus of om groentepaella. Ontdek een wereld aan fantastische gerechten die ook nog eens heel gezond zijn! 
Dit boek is geschreven door de Ierse tweelingbroers 
David en Stephen Flynn. Het kookboek kost € 24,95 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge