Baktip – Karamel Zeezout Marmer Cake

karamel-zeezout-cake

Nadat je één keer de karamel zeezout reep van Tonychocolonely hebt geproefd, ben je om…die smaak is echt zalig! Daarom hier een recept met karamel zeezout en chocolade maar dan in cakevorm.

Ingrediënten:

  • 50 gram cacaopoeder
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram roomboter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 medium eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 350 ml slagroom
  • 200 gram lichtbruine suiker
  • 2 eetlepels honing
  • snufje zeezout

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Mix met een mixer de boter met de kristalsuiker en het zakje vanillesuiker tot een romige massa. Voeg vervolgens de eieren toe.
  • Zeef het bakmeel erboven en spatel door het bakmengsel.
  • Schep de helft van het beslag in een andere kom en meng de cacao erdoor.
  • Doe vervolgens een dun laagje geel beslag in een ingevette cakevorm en daarboven een dun laagje bruin beslag. Om en om totdat het beslag op is.
  • Zet de cake in het midden van de oven en bak deze in 50-60 minuten gaar. Laat de cake daarna een uur afkoelen in de vorm op een rekje.
  • Zet een bord in de koelkast. Maak intussen  de karamel topping. Breng de slagroom met de suiker, honing en zout in een pannetje tegen de kook aan. Roer even goed door zodat alle suiker oplost.
  • Laat op matig vuur rustig koken tot een dikke karamelsaus ontstaat. Let op, want het kookt er snel over! Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Neem een lepeltje van de saus uit de pan en doe op het koude bord. Wacht een halve minuut en druk er met je vinger op. Als het balletje stevig is en niet aan je vinger blijft plakken dan is de karamel goed.
  • Haal de cake uit de bakvorm en zet op een rekje. Verdeel de hete karamelsaus over de cake. Wacht vervolgens even en giet er dan nog een laagje overheen.
  • Strooi er vervolgens wat zeezout over heen en zet nog minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge