Bee movie in je eigen achtertuin

bee movie in je achtertuin

Wie de film Bee Movie heeft gezien weet dat bijen zeer belangrijk voor ons zijn. Helaas is er de laatste jaren een grote bijensterfte. Hieronder een  aantal tips en een top 10 met de beste bijenplanten om van jouw tuin een blije bijentuin te maken.

Waarom is de bij belangrijk?

Bijen zijn belangrijke bestuivers van gewassen – ze brengen stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Als er minder bijen zijn, krijgen we minder bloemen en vruchten, en bovendien van een lagere kwaliteit. Zonder bestuiving door bijen zouden bijvoorbeeld fruitsoorten misvormd en veel minder lekker zijn. Als de bij wegvalt, beïnvloedt dat de hele voedselketen.

Bang voor de bij?

Sommigen mensen zijn bang voor bijen in de tuin, maar dat is echt niet nodig! Er zijn ontzettend veel soorten bijen, zoals de zandbijen, metselbijen, klokjesbijen en hommels. De meeste bijen die je naar jouw tuin lokt zijn wilde (solitaire) bijen en die zijn echt niet gevaarlijk. Ze leven alleen (solitair) en maken dus geen bijennesten. Steken doen ze ook niet, hun angel is namelijk te kort om door onze huid te prikken. Ook honingbijen steken overigens alleen maar als ze echt in nood zijn, want na het steken sterft een bij.

Let op dat je bijen niet met vervelende wespen verwart, want die steken wel. Wespen komen af op zoete dingen af zoals limonade, taart en koekjes en dus niet op bijenplanten. Wespen zijn eerder geneigd te steken dan bijen, want ze zullen na het steken niet doodgaan.

 

 Top 10 bijenplanten:

Om een tuin te creëren waar bijen blij mee zijn, zet je een variatie aan planten in je tuin die bij-vriendelijk zijn gekweekt. Let hierbij op de bloeiperiode, zodat de bijen altijd voedsel hebben. Een greep uit de vele planten die voor bijen een “koningsmaal” zijn:

  1. Lange Ereprijs (Veronica longifolia)
  2. Geitenbaard (Aruncus dioicus)
  3. Damastbloem (Hesperis matronalis)
  4. Wilde Tijm (Thymus serpyllum)
  5. Salie (Salvia officinalis)
  6. Wilde Majolein (Origanum vulgare): metselbijen, zandbijen, kegelbijen, bloedbijen
  7. Ezelsoor (Stachys byzantina): speciaal voor grote wolbij, de haren kunnen gebruikt worden voor nesten
  8. Brede lathyrus (Lathyrus latifolius): lathyrusbij/behangersbij
  9. Meisjesogen (Coreopsis verticillata): tronkenbijen en groefbijen
  10. Herfstaster (Aster ageratoides): groefbijen

Zelfs in de schaduw kun je planten zetten waar bijen graag op af komen. Wilde bijen kunnen maar 300 meter vliegen, dus hoe meer planten ze in de directe omgeving vinden, hoe beter. Het mooiste is dus als je buren ook een variatie aan tuinplanten hebben staan. Als je geen tuin hebt, kun je uiteraard ook bijen helpen. Zet een paar mooie lavendelplanten op je balkon en ze komen gegarandeerd op bezoek.

Bloemzaadmengels speciaal voor de bij.

Diverse tuincentra verkopen zadenmengsels die zijn toegespitst op de bij. Hierbij kun je vaak kiezen uit een mengsel met inheemse bloemsoorten of uitheemse soorten. Kies bij voorkeur voor een mengsel met inheemse bloemsoorten, deze groeien beter en passen goed bij de aanwezige bijensoorten.

Een bijenhotel maakt je blije bijentuin af.

De honingbij en een aantal hommelsoorten kunnen we rekenen tot de groep sociale bijen. Die leven in groepen. Maar in Nederland kennen we ook de solitaire bij. Deze bij, ook wel de wilde bij genoemd, leeft op zichzelf. We kunnen deze solitaire bijen helpen door ze een nestgelegenheid te bieden: het bijenhotel. Je geeft ze hiermee een veilig onderkomen. Met kleine acties, kun je dus al echt een verschil maken.

bijenhotel

Ga mee op bijensafari!

Ontdek welke verschillende bijen er zijn met het bijenherkenningsspel. Bekijk op de kaart hoe het er voor staat met de bij in jouw buurt en wat jij kan doen om de bij te helpen. Download nu de gratis Bijensafari-app.

En voor wie de film Bee Movie niet gezien heeft, dit is echt een aanrader!

bron: intratuin.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge