Bekend van de wintersport – Flammkuchen!

flammkuchen-2-640x300

Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas, het wordt ook wel Tarte flambée genoemd. Deze lekkere weghap-“pizza” is ooit uitgevonden om restjes deeg en spekvet mee op te maken en werd traditioneel belegd met crème fraîche, spekreepjes en ui.

Flammkuchen wordt tegenwoordig in steeds meer restaurants in Nederland geserveerd, o.a in Restaurant Jaap (Jaap Eden Schaatsbaan) en Jaques Jour in Amsterdam. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken, hieronder een recept:

Ingrediënten:
350 gr (spelt)bloem
5 gr gist
7 gr zout
210 gr lauwwarm water
Scheutje olijfolie

Topping:
200 gr crème fraîche
125 gr zure room
125 gr spekreepjes
2 uien

Zo maak je het
Doe de bloem in de kom van je keukenmachine. (Uiteraard kan je het ook met de hand kneden)

Voeg het gist en het zout los van elkaar toe (dus niet mengen van tevoren). Voeg het water en een scheutje olijfolie toe.

Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uit elkaar kunnen trekken.

Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.

Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.

Rol het deeg heel dun uit op een vel bakpapier. Het kan in een rechthoek maar ook in een cirkel, net wat jij wilt.

Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem.

Snij de uien in halve ringen. Verdeel deze samen met de spekreepjes over de bodem.Breng het op smaak met peper en zout.

Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af.

Bron: uitpaulineskeuken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge