Choco heaven zijn deze Brownies met karamel en nootjes

Deze heerlijke brownies uit het kookboek van Heel Holland Bakt winnares Annemarie Pronk (Heel Holland Bakt met Annemarie, bakken met liefde) zijn echt onweerstaanbaar! En het boek staat vol met dit soort heerlijke recepten, dus echt een aanrader om in huis te hebben!

Wat heb je nodig:

Karamelsaus

  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 125 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 40 gram roomboter, in blokjes
  • 40 gram witte chocolade callets (of fijngehakte chocolade)
  • snufje zout

Beslag

  • 6 eieren
  • 20 gram vanillesuiker
  • 375 gram roomboter
  • 375 gram pure chocolade, in stukjes
  • 500 gram kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel zout

Garnering

  • 125 gram pure chocolade, grofgehakt
  • 140 gram pecannoten, grofgehakt
  • 50 gram witte-chocoladecallets (of fijngehakte chocolade)
  • 50 gram purechocoladecallets (of fijngehakte chocolade)

Benodigdheden
Bakblik van ongeveer 20 × 30 cm cornetje van bakpapier

Hoe maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakblik van ongeveer 20 x 30 cm in met bakspray of boter. Leg er een bakpapiertje in dat de bodem en twee zijkanten bedekt.
  • De karamelsaus vormt de tussenlaag in de brownie. Doe de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en laat op middelhoog vuur karamelliseren.
  • Zet ondertussen de slagroom, boter en chocolade klaar. Voeg de slagroom in één keer toe wanneer de karamel een mooie lichtbruine kleur heeft. Blijf roeren en verwarmen totdat alle karamel is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur, voeg dan de boter, de chocolade en het zout toe en roer dit tot een gladde saus. Laat de saus afkoelen, de karamel moet dik vloeibaar zijn. Verdun de saus als hij te dik is met wat extra slagroom.
  • Klop de eieren met de vanillesuiker 10 minuten in de staande mixer tot een zeer luchtige massa.
  • Laat ondertussen de boter in een grote pan op laag vuur smelten. Smelt de chocolade in de boter. Roer tot een gladde massa en spatel vervolgens de suiker erdoor.
  • Meng de opgeklopte eieren door de chocoladeboter.
  • Zeef de bloem met het zout en spatel dit ten slotte ook door het beslag.
  • Giet de helft van het beslag in het bakblik en bak 25 minuten op een rooster in het midden van de oven.
  • nu begint het opbouwen: Laat de eerste brownielaag een klein beetje afkoelen. Verdeel de afgekoelde karamel erover, houd hierbij ongeveer 1 cm van de rand vrij.
  • Bestrooi de karamellaag met de gehakte pure chocolade en de helft van de gehakte pecannoten.
  • Giet de tweede helft van het beslag hier voorzichtig overheen, bestrooi met de overgebleven pecannoten en zet weer 25 minuten in de oven.
  • Laat de brownie helemaal afkoelen en verwijder hem dan uit het bakblik. • Smelt de witte en de purechocoladecallets au bain-marie en trek met behulp van kleine spuitzakjes met chocola lijnen over de gehele brownie. Laat de chocolade uitharden.
  • Snijd eventueel de randen van de brownie af: deze zijn vaak wat droger dan de binnenkant. Snijd de brownie vervolgens in mooie vierkantjes.

Tip van Annemarie: Laat de tweede helft van het beslag intussen niet te koud worden. Zet de kom met beslag bijvoorbeeld in een iets grotere pan met heet water. Op deze manier kun je het beslag goed vloeibaar houden, waardoor je het echt in het bakblik kunt gieten. Je kunt namelijk niet met je spatel het beslag verdelen, omdat je dan het beslag zult vermengen met de karamel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge