DIY – Zeemeerminnenstaart haken

zeemeermin-staart

We zagen ze al een tijdje voorbij komen, maar nu met het koude weer is het ook echt de tijd ervoor! Wij hebben het patroon gevonden om de zeemeerminnenstaart zelf te maken, zodat je straks heerlijk warm op de bank kunt liggen.

 

Wat heb je nodig?

 • Phildar Phil Looping: 24 bollen van 100 g (looplengte bol: 163 m, 80% acryl, 20% wol)
 • Haaknaald 9

Gebruikte steken: lossen, vasten, halve stokjes en stokjes. De deken met een dubbele draad haken.

Tip: lees eerst het hele patroon goed door!

Hoe maak je het?

 • Begin met de vin. Haak met dubbele draad 50 lossen.
  1e toer: steek in de 3e losse voor het 1e stokje en haak in elke losse 1 stokje = 50 stokjes = 59 cm.
  2e toer: 3 lossen (deze gelden als het 1e stokje), 1 stokje overslaan, toer uithaken en 1 steek. minderen door laatste 2 stokjes samen te haken.
  3e toer: 3 lossen, 1 stokje overslaan, 2 stokjes samenhaken en toer uithaken. 2e en 3e toer herhalen tot het midden van de vin = 45 cm
  Als er nog 39 steken over zijn, meerderen i.p.v. minderen = 2 stokjes in 1 stokje van de vorige toer.
  De vin is af als er evenveel steken. zijn als bij het begin van de vin.
 • Op de bovenkant van de vin 38 vasten haken, dan de vin omdraaien en op dezelfde bovenkant nogmaals 38 vasten haken, dan sluiten met een halve vaste op de 1e vaste. Nu rond gaan haken met vasten. Meerder aan de zijkanten en in het midden van de achterkant 1 vaste = 2 vasten in 1 vaste, elke toer sluiten met een halve vaste. Markeer met een draadje waar de meerderingen zijn gemaakt. Deze meerderingen elke 3e toer aan de zijkanten en in het midden (op de plekken van het draadjes) herhalen.

Zeemeermin-deken

Op 7 cm hoogte van de vasten verder haken met halve stokjes en de meerderingen door laten lopen.

Na 39 cm het werk aan de voorkant splitsen en heen en weer gaan met het haken van stokjes. Ga door met meerderen, maar nu aan de zijkanten: elke 2e toer met 2 stokjes in 1 steek, altijd aan het begin en eind beginnen/eindigen met 1 stokje en elke 4e toer in het midden meerderen.

Meet regelmatig de breedte en lengte van de deken door er even de benen in te steken. Je bepaalt zelf hoe lang en breed je hem wilt hebben. Als de deken te smal wordt, elke 2e toer de meerderingen herhalen. Als hij te breed wordt de meerderingen elke 4e toer herhalen. Op deze manier doorhaken tot de gewenste lengte en breedte is bereikt.

Maak een strikkoord rond de split om de deken dicht te trekken: haak met dubbele draad een ketting met lossen. Maak hem minstens 3 m lang is en haak net zo lang door tot er een strik mee kan worden gemaakt aan de bovenkant.

Rijg deze draad door de zijpanden langs de split, 1 st. vanaf de zijkant (elke toer).

En klaar is je zeemeerminnenstaart!

bron: libelle.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge