Handige tips voor het verzorgen van je AH moestuintje

moestuintje-albertheijn

De moestuin spaaractie van AH is inmiddels begonnen. De eerste kinderen staan alweer bij de ingang van de supermarkt te bedelen om moestuintjes. Er wordt druk geruild. Maar hoe zorg je nu goed voor je moestuintje?

Hieronder een aantal tips:

  • Zet je potjes op een lichte plek maar niet in de zon.Plantjes hebben licht nodig. Want als plantjes niet genoeg licht krijgen, zullen ze op zoek gaan naar licht. Ze groeien daardoor te snel omhoog, zo ontstaan lange dunne stengeltjes die niet sterk genoeg zijn om rechtop te blijven staan.
  • Bekijk elke dag of de aarde nog vochtig genoeg is. Is de aarde wat lichtbruin en droog, dan is het tijd om water te geven. Geef niet teveel water, want dan verzuip je het plantje.
  • Probeer niet aan de plantjes te zitten, ook al lijkt het of er helemaal niets gebeurt. Onder de aarde kan er wel degelijk al iets aan het groeien zijn. Tuinieren is vaak geduld hebben! Hieronder een handige foto met daarop de groeifases per plantje.

groeifase_AH

  • Zet je plantje (vooral in het begin) op een warme plek, op kamertemperatuur. Na het verpotten hebben ze minder warmte en vocht nodig.
  • De zaadjes en plantjes kunnen niet tegen vorst. Zorg ervoor dat je plantje niet buiten staat als er kans is op vorst.
  • Last van hangende plantjes na het verpotten? Na het verpotten heeft het plantje tijd nodig om te wennen en op zoek te gaan naar voedsel uit de nieuwe grond. Zet de plantjes daarom op een koelere plek, dan krijgen de wortels rustig de tijd om aan de nieuwe grond te wennen en zullen de plantjes niet slap gaan hangen.
  • Verpotten moet zeer voorzichtig gebeuren. Als je de wortels van het plantje beschadigt, kan het plantje doodgaan. Als er aan de buitenkant van het potje al wortels zichtbaar zijn, dan kan je beter het hele potje in een grotere pot zetten. De wortels groeien vanzelf door het potje heen en het potje zal op den duur vanzelf verdwijnen.
  • Op de foto hieronder kun je precies zien wanneer je je plantjes het beste kunt zaaien, verpotten en oogsten. Erg handig!

Zaaien, verpotten en oogsten

Nieuwsgierig naar hoe snel je plantjes groeien? Check even de video van Albert Heijn:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge