Heerlijke tapa – Albondigas (spaanse gehaktballetjes) uit Eivissa Food kookboek

albondigas-eivissa food    Ibiziaans-Eivissa-food

Wij zijn gek op Spanje en op de Spaanse tapas. Dus het boek Eivissa Food is helemaal favoriet! Kim Lenders, de schrijfster van het boek, komt al haar hele leven op Ibiza en weet precies waar je moet zijn voor superverse vis, perfect gegrilde kippetjes en healthy ontbijtjes. In Eivissa Food schrijft ze over de leukste culinaire adressen van Ibiza. Van een kneuterig tentje met plastic stoelen tot een fantastisch visrestaurant aan zee en een hotspot waar de kannen sangria niet aan te slepen zijn. Van al deze topadressen kreeg Kim de lekkerste recepten.

In Eivissa Food vind je recepten uit alle windstreken: van chili-garnalen en artisjokkenchips tot sardientjes-sashimi en boterzachte lamskebab. Maar bijvoorbeeld ook het recept voor bietengazpacho, geroosterde aubergine met tahin en een overheerlijke sinaasappel-amandeltaart.

Kortom: een kookboek vol bijzondere adressen, inspirerende gerechten en een handje Ibiza-magie.

Uit het kookboek komt ook dit recept voor Albondigas, Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus.

Ingrediënten voor de gehaktballetjes:

  • 8 sneetjes witbrood
  • 200 ml melk
  • 750 gram rundergehakt
  • 2 uien
  • 1/2 bosje koriander
  • 3 eetlepels ras-el-hanout (specerijen mix)
  • 1 ei
  • 7 eetlepels olijfolie

Ingrediënten voor de saus:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode paprika
  • 1,5 blik gepelde tomaten (600 ml)

Bereidingswijze:

Begin met de tomatensaus. Fruit hiervoor de ui en knoflook in de olijfolie in een grote braadpan. Voeg de paprika toe en schep een paar keer om. Doe na 5 minuten de tomaten erbij, voeg zout en peper toe en laat zonder deksel 10 minuten pruttelen op laag vuur. Mix het geheel kort met de staafmixer tot een grove saus.

Week voor het gehakt eerst het brood een paar minuten in de melk. Knijp het vocht uit het brood en doe het samen met het gehakt, de ras-el-hanout, ui, ei, wat zout en verse koriander in een kom. Kneed goed. Maak van het mengsel middelgrote ballen (iets groter dan een golfbal maar kleiner dan een tennisbal).

Bak de ballen − in delen – op hoog vuur rondom in de olijfolie. Zet de pan met tomatensaus op laag vuur. Leg de gehaktballen in de saus en laat ze in 15-20 minuten gaar worden. Garneer met de overgebleven korianderblaadjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge