Karamel met bacon popcorn maken

caramel-popcorn   popcorn boek

Popcorn bestaat al eeuwen, in een grot in New Mexico werden ooit 5000 jaar oude resten van gepofte mais gevonden. Amerika heeft zelfs een nationale popcorn day op 19 januari.

In het boek Popcorn van Carol Beckerman staan veel lekkere en verrassende recepten met popcorn. Zoet, hartig, kleverig, zout of pikant: met popcorn kan het allemaal. De karamel popcorn is een van die recepten.

Ingredienten:

  • 3 eetlepels olie
  • 75 gram pofmais
  • 8 plakjes bacon
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 60 gram hele cashewnoten
  • 300 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 60 ml water
  • 60 ml slagroom

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de olie in een 3 liter pan en zet hem op matig vuur. Doe er 3 of 4 maiskorrels in en sluit hem weer af. Voeg de rest toe als de mais gaat knappen.
  • Sluit de pan af en haal van het vuur en tel rustig tot 30. Zet de pan terug op het vuur en schud zachtjes heen en weer boven de brandende gaspit als het ploffen weer begint. Zorg voor een kier tussen pan en deksel, zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Wacht tot er enkele seconden zitten tussen het ploffen en haal dan de pan van het vuur. Verdeel de popcorn over een grote braadslee.
  • Bak de bacon in een koekenpan knapperig, laat uitlekken en verkruimel het.
  • Strooi zout en cayennepeper over de popcorn en schud voorzichtig door elkaar.
  • Strooi de bacon en de cashewnoten erover.
  • Vermeng in een steelpan op laag vuur suiker, ahornsiroop en water en verhit tot de suiker is opgelost. Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat circa 10 minuten sudderen, totdat de siroop donkergeel kleurt.
  • Haal van het vuur en voeg de room toe. Roer goed en schenk over de popcorn. Roer tot alles goed is vermengd en bak dan 45 minuten in de oven.
  • Schep tijdens het bakken regelmatig om, haal uit de oven en laat afkoelen voor het serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge