Schermtijd reduceren van kinderen

schermtijd voor kinderen reduceren

Ik lees al een tijdje de nieuwsbrieven en blogs van SoChicken en ook van Jelle Derckx. Een van zijn blogs ging over een experiment om schermtijd bij kinderen te reduceren. Jelle beschrijft de methode van Greg McKeown uit zijn boek Essentialism. In het boek schrijft Greg over dit probleem en hoe hij dit heeft aangepakt. Hij merkte dat hij en zijn vrouw veel politieagent aan het spelen waren en ze besloten een systeem in te voeren. Na deze methode ging de schermtijd van hun kinderen met 90% omlaag en de leestijd met 90% omhoog.

En omdat ik ook een kind heb dat zeer chagrijnig wordt als we zeggen dat hij moet stoppen met zijn tablet of TV kijken, lijkt het mij wel een goed idee om dit experiment bij ons thuis uit te gaan voeren. We hadden eerst de app Screentime geïnstalleerd, waarmee je kunt instellen hoe lang je kind op zijn tablet mag, maar daar liep zijn tablet continue op vast. Ik ben ook wel benieuwd hoe mijn zoon reageert op het experiment. Of hij hier zo blij mee is vraag ik me af, maar we gaan het proberen!

De Methode:

1. Elk kind krijgt op maandag 10 muntjes (tokens). Deze muntjes kunnen geruild worden voor 30 minuten schermtijd of 50 cent aan het einde van de week. 5 uur schermtijd of 5 euro aan het einde van de week dus.

2. Als een kind 30 minuten lang een boek (fysiek) leest krijgt hij of zij er een extra muntje bij. Deze kunnen ook ingeruild worden voor geld of schermtijd.

Het voordeel ten opzichte van een app die de schermtijd beperkt vind ik dat je kind nu een keuze kan maken, en ik ben ook wel heel benieuwd wat hij gaat kiezen….schermtijd of toch geld….

Ik hou jullie op de hoogte!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge