Tip om van je suikerverslaving af te komen

Sharon Moalem, MD, auteur van The DNA Restart, heeft een geniale strategie om je te helpen die heerlijke cupcakes te laten staan! Hij noemt het de “Salty Sweet Visualization Exercise” oftwel de zoute zoete visualisatieoefening, en hier is hoe Moalem het in het boek beschrijft:

“Als je jezelf niet meer kan bedwingen om (nog) een cupcake te eten, dan beeldt je jezelf in dat je een eetlepel grof zout over de cupcake heen strooit en stel je jezelf voor hoe het zou zijn om hapje voor hapje die zoute cupcake te eten, je proeft op je tong die superzoute smaak. Doe deze visualisatie wanneer de drang om zoetigheid te eten bij je opkomt en je zult merken dat alleen al het inbeelden van die zoute smaak ervoor zorgt dat de cupcake helemaal niet meer smaakt.

Moalem spreekt uit ervaring. “De eerste keer dat ik het probeerde, was ik bij een etentje van vrienden, en ze hadden zelfgemaakte donuts gemaakt met Nutella voor het dessert”. “Ik heb de visualisatie gedaan met het zoutvaatje, ik heb me ingebeeld om de dop eraf te halen, het zout op de donut te strooien en een hapje te nemen, en onmiddellijk kreeg ik de neiging tot kokhalzen.

De reden waarom de truc werkt, is dat, hoewel de meeste van ons zout eten lekker vinden, de meeste mensen een natuurlijke afkeer hebben tegen veel te zout eten Dat kan zijn omdat extreem zout of bitter voedsel gevaar voor onze voorouders aangaf, omdat dat eten waarschijnlijk giftig was, zegt Moalem, een neurogenetische en evolutionaire bioloog. Denk alleen maar aan hoe een koekje bedekt met zout zou proeven en je wordt al misselijk. Het is niet alleen beperkt tot zoetigheid, het zou moeten werken met elk soort voedsel waar je minder van wilt eten.

Kun je echt je trek in zoetigheid niet bedwingen, dan is de volgende truc om daadwerkelijk zout op het eten te strooien en een hapje nemen (Moalem deed dit om van zijn ijs verslaving af te komen en geeft aan dat de truc heeft gewerkt). Zodra je een hapje neemt van dit veel te zoute eten, zullen je hersenen onthouden hoe smerig je het vond smaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge