Vegaburgers uit het boek Powerfood van Rens Kroes

vegaburgers rens kroes

Trek in een heerlijke burger, maar dan wel een gezonde? Probeer dan deze vegaburgers eens uit het boek Powerfood – Van Friesland naar New York van Rens Kroes. Gemaakt van onder andere quinoa, kikkererwten en aubergines.

Ingrediënten (voor 8 burgers):

  • 125 gr quinoa
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 lente-uitjes
  • 60  gr kikkererwten
  • 4 el boekweitmeel (of biologisch tarwemeel)
  • 30 gr havermout
  • 2 biologische eieren
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 3 el sesamzaad
  • 1 tl geelwortelpoeder (kurkuma)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl nootmuskaat, gemalen
  • snufje zeezout en zwarte peper
  • kokosolie, om in te bakken
  • 3 aubergines
  • eventueel tomaat, alfalfa, mosterd en peterselie

Bereidingswijze:

  • Spoel de quinoa af indien nodig en kook volgens de verpakking. Voeg wel het bouillonblokje aan het water toe. Snijd onder tussen de ui, knoflook, rode peper, en lente-ui in kleine stukjes.
  • Prak de kikkererwten met een vork fijn. Meng de puree samen met de gesneden groenten en het boekweit- of tarwemeel, de havermout, eieren, het bakpoeder, sesamzaad, de specerijen, en een snufje zeezout en peper in een kom. Voeg de afgekoelde quinoa eraan toe en roer alles goed doorelkaar tot het een dik mengsel wordt.
  • Verwarm een grote koekenpan op hoog vuur, met een eetlepel kokosolie. Schep telkens een grote ijslepel ‘burgerdeeg’ in de pan en druk het plat in de vorm van een burger. Bak niet meer dan 4 burgers tegelijkertijd. Zodra de onderkant kanpperig is, draai je ze om. Als beide kanten goed knapperig zijn, is de burger klaar. Herhaal dit tot je deeg op is.
  • Zet een grillpan op het vuur en laat deze  ook heet worden. Was de aubergine en snijd ze in 16 dunne ronde plakken. Bestrijk met kokosolie. Grill de aubergines totdat het vocht grotendeels verdampt is en er een mooi grill-patroon ontstaat. Strooi er nog wat zeezout op. Was de tomaat en snijd deze ook in dunne plakken. Je kunt deze ook op dezelfde manier kort grillen.
  • Leg de aubergines op een bord. Leg de burgers hierop en garneer naar smaak met alfalfa, mosterd, en peterselie. Bovenop leg je de overige aubergine-plakjes. Klaar is je heerlijke vega-burger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge