Warme Gezouten Karamel Chocolademelk

hete-caramel-chocolade             warme-chocolademelk

Het is er nu echt weer voor, warme chocolademelk. Deze variant is met karamel, een heerlijke combi!

Ingrediënten (voor 2 bekers):

  • 2 kopjes melk, bij voorkeur volle melk
  • 45-90 gram bittere chocolade (afhankelijk van je eigen smaak)
  • 250 ml karamelsaus (voor zelfgemaakte saus zie recept hieronder)
  • slagroom
  • geraspte chocolade voor de garnering (optioneel)

Bereidingswijze:

  • Bereid karamelsaus volgens onderstaand recept en laat iets afkoelen.
  • Verwarm de melk in een middelgrote pan op matig vuur. Zodra de melk warm is, dan roer je de chocolade en karamel erdoor, en je blijft roeren tot de chocolade gesmolten is.
  • Laat iets afkoelen en serveer warm, overgoten met slagroom of miniatuur marshmallows, besprenkel elke beker met 1 eetlepel karamelsaus en garneer met geraspte chocolade.
Recept voor gezouten karamelsaus.
gezouten-karamel-saus
Ingrediënten:
  • 200 gram kristalsuiker
  • 60 ml water + 2 eetlepels
  • 60 gram gezouten roomboter (jn blokjes gesneden)
  • 125 ml slagroom
  • 1/2 theelepel fijn zeezout

Bereidingswijze:

  • Leg alle ingredienten binnen handbereik zodat je ze meteen kunt toevoegen aan het mengsel indien nodig.
  • In een steelpan warm je de suiker en het water op matig vuur op onder voortdurend kloppen om suiker op te lossen. Zodra het mengsel gaat koken, stop je met roeren en laat je het mengsel doorkoken totdat het een donkere amberkleur is geworden. Beweeg de pan af en toe met ronddraaiende beweging en herhaal dit totdat de de bellen kleiner worden en langzamer gaan bubbelen en de kleur verandert naar geelachtig, vervolgens naar oranje-achtig en daarna naar diep oranjerood en dat is wat je zoekt!.
  • Zodra mengsel een donkere amberkleur bereikt, voeg je onmiddellijk de boter toe en roer je tot de boter is gesmolten, vervolgens verwijder je de pan onmiddellijk van het vuur.
  • Giet de slagroom erbij en begin meteen te roeren (het zal heel hard gaan bubbelen). Roer tot het mengsel glad is.
  • Roer nu de zeezout erdoor. Giet de karamel in een glazen pot om af te koelen. Eenmaal afgekoeld kun je de saus bewaren in een luchtdichte bak in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge