Zo hou je mieren buiten de deur!

 

teamwork, team of ants costructing bridge

De eerste warme dagen hebben we alweer gehad en meteen zie je weer overal mieren krioelen in de tuin! En voordat je het weet lopen ze door je huis heen. Hieronder een aantal tips om mieren uit je tuin en huis te krijgen.

  • Gebruik schoolkrijt. Mieren hebben een hekel aan krijt. Teken met krijt strepen bij de ingangen van je huis zodat ze hier niet overheen gaan. Je kunt ook vergruisd krijt kopen en dit uit strooien op plekken waar je ze niet wilt hebben.
  • Kokend water. Iets minder miervriendelijk is kokend water. Doe wat zeepsop in een kan met kokend water. Giet dit kokende water in het mierennest. Herhaal dit meerdere keren op een dag en meerdere dagen achter elkaar. Het nest van de mieren kan tot heel diep in de grond gaan. Om deze reden is het belangrijk om het kokende water meerdere keren in het nest te gieten. De mieren die het nog overleven zullen hun nest niet veilig meer vinden en gaan op pad om hun nest ergens anders te bouwen.
  • Citrusmix. Doe de schil van citrusvruchten, zoals citroen, limoen of sinaasappel samen met wat water in een blender. Blender alles fijn totdat je een vloeibare citrusmix hebt. Giet deze mix in het mierennest.
  • citrusmix
  • Verplaats het mierennest. Een mierennest verplaatsen is heel diervriendelijk maar wel een karweitje! Je moet precies weten waar het mierennest zich bevindt. Dan kan je met een schep het hele nest uit de grond scheppen en ergens anders plaatsen.
  • Azijn met water. Mieren laten een geur achter zodat andere mieren weten waar ze naartoe moeten. Je kunt deze mierengeur gemakkelijk laten verdwijnen. Doe in een plantenspray evenveel azijn als water. Spray dan het azijnmengsel op het pad waar de mieren steeds lopen. De mieren zullen de geur van de andere mieren niet meer ruiken en weggaan.
  • Koffiedik. Mieren blijven weg van koffiedik. Strooi wat van de koffiedik rondom, aan de buitenkant van je huis. Je huis wordt op deze manier een stuk minder aantrekkelijk voor mieren! Ze komen niet meer terug! En nog een voordeel: katten blijven door de koffiedik ook op afstand.
  • koffiedik
  • Kruiden en specerijen. Er zijn veel kruiden en specerijen die een te sterke geur hebben voor mieren en waar ze dus een hekel aan hebben. Dit is handig om te weten, want dan kun je die geuren gebruiken om mieren weg te houden. Bepaalde kruiden en specerijen waar mieren onder andere niet van houden zijn: peper (alle vormen), basilicum, lavendel, munt, salie, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Je kunt de kruiden mengen met water en dan bij de ingang van de mieren leggen. Mieren lopen echt niet over een laagje met peper! Op deze manier kan je overal waar je geen mieren wilt hebben, de weg met sterk ruikende kruiden blokkeren.
  • Koper. Mieren lopen niet over koper heen. Span een koperdraadje of leg koperen euromuntjes bij de ingang waar de mieren je huis binnen treden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge