Zoete lekkernij – Engelse kerstcake

engelse kerstcake

Wat is er leuker dan met kerst een echte Engelse kerstcake te maken! Wij hebben hieronder het recept voor je.

Ingrediënten:
  • 5 verse dadels (gehalveerd en ontpit) of kerstchocolaatjes (hulstblaadjes of sterretjes)
  • 25 gram gemengde noten
  • 250 gram poedersuiker
  • 4 eetlepels sinaasappelsap of sinaasappellikeur
  • 1 eiwit
  • 2 eieren
  • 3/4 eetlepel koekkruiden
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 6 eetlepels schenkstroop of honing
  • 150 gram boter
  • sap en rasp van 2 sinaasappels
  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram gedroogde vijgen, in kleine stukjes
  • 200 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 100 gram blanke amandelen

Bereidingswijze:

Extra benodigdheden: keukenmachine, bakpapier, springvorm Ø 20-22 cm, ingevet kerstlint.

  • Bekleed de bodem van de springvorm met een stuk bakpapier.
  • Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Snijd de gedroogde abrikozen en gedroogde vijgen in kleine stukjes. Rasp de sinaasappels en pers deze. Meng de abrikozen, vijgen, rozijnen en sinaasappelrasp in een pan.
  • Voeg de boter met het sinaasappelsap en de stroop toe. Verwarm dit mengsel op zacht vuur en laat de boter smelten. Laat het mengsel dan nog vijf minuten zachtjes sudderen. Laat het daarna iets afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Meng in een kom de gemalen amandelen met het zelfrijzend bakmeel, de koekkruiden en wat zout. Roer eerst de eieren en dan het fruitmengsel erdoor. Roer alles tot een stevig deeg. Doe het deeg over in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de kerstcake een richel onder het midden in de oven in 90 minuten goudbruin en gaar. Dek de cake zo nodig na een uur af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de cake te bruin wordt. Laat de cake vijf minuten in de vorm afkoelen en daarna op een taartrooster.
  • Verwijder het bakpapier en prik gaatjes in de bodem van de cake. Sprenkel er sap in en laat het vocht in de cake trekken.
  • Roer de poedersuiker met het eiwit tot een glanzend glazuur. Zet de cake op een rooster en bestrijk de bovenkant en zijkant rondom met glazuur. Laat het glazuur in een uur hard worden en drogen.
  • Garneer de cake bovenop met een bergje noten en dadels in het midden of met chocolaatjes langs de rand. Zet de cake, vlak voor het serveren op een schaal en bind het kerstlint rond de cake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge